NIVEAU: ALLEN – SUGGESTIE VAKGROEP GESCHIEDENIS EN MENS EN MAATSCHAPPIJ
Geboren in 1946 in Bergen (NH)
Kan vertellen hoe het de Europese vrouwen, mannen en kinderen verging tijdens de Japanse bezetting.
Kent de reden waarom Adriaan van Dis vader last had van schuldgevoelens en nachtmerries.
Krijgt inzicht waarom Adriaan van Dis zo streng en hardhandig werd opgevoed.
Kan uitleggen wat de reden is dat Adriaan van Dis besloot om niet zijn leven lang boos te blijven op zijn ouders.
Leert over het belang van begrip tonen en vergiffenis.
Adriaan van Dis – Schrijver – Geboren in 1946 in Bergen (NH)
Mijn moeders wieg stond in Brabant, maar de liefde bracht haar naar Indië. Tijdens de oorlog werd ze met haar drie dochters geïnterneerd in een Japans burgerkamp voor vrouwen. Na de beëindiging van de oorlog bleek dat ze weduwe was geworden; haar echtgenoot was al aan het begin van de oorlog door de Japanse bezetter onthoofd. Uiteindelijk keerde ze terug naar Nederland met haar tweede man, een nieuwe vader voor mijn zussen. Hoewel ik mijn jeugdjaren in een dorpje aan de Noordzee doorbracht, was de oorlog altijd aanwezig. Enerzijds door het oorlogstrauma en de driftbuien van mijn vader, anderzijds door de verhalen over de tijd in Indië van mijn ouders en ‘donkere’ halfzusjes. Het heeft lang geduurd voordat ik erachter kwam wat mijn vader tijdens die oorlogsjaren heeft moeten doorstaan. Het schip, de Harugiku Maru, waarop hij gevangen zat, werd getorpedeerd, brak in tweeën en zonk binnen enkele minuten.
Lees pagina 33 tot en met 36 uit het stripboek HELLSHIPS – Herinneringen in beeldverhalen. De tragedie van de Japanse hellships 1942-1945.
Schrijf in circa 300 woorden op wat naar jouw mening het belang is van jaarlijks blijven herdenken. Denk aan de Nationale Herdenkingen op 4 mei en op 15 augustus (toen Japan capituleerde en de Tweede Wereldoorlog officieel beëindigd was). Licht toe of het belangrijk is dat de verhalen over de oorlog steeds opnieuw verteld worden. En welke lessen denk je dat de jongere naoorlogse generatie hieruit kan leren?
Geef aan hoe jij denkt over de toekomst van het herdenken, als de generatie die zelf de oorlog heeft meegemaakt over een tijdje niet meer leeft.
Indische Duinen. Adriaan van Dis, Atlas Contact, 1994.
Familieziek. Naar de roman van Adriaan van
Dis. Peter van Dongen, 2017 (stripboek), uitgeverij Scratch.