Documentaire Stemmen van naoorlogse generaties

Documentaire Stemmen van naoorlogse generaties geeft een stem aan de tweede en derde generatie en toont op indringende wijze een kijk op de doorwerking van oorlog en koloniaal verleden

 

De documentaire Stemmen van naoorlogse generaties. Hoe oorlog en koloniaal verleden doorwerken laat zien hoe traumatische oorlogservaringen van ouders of grootouders nog steeds impact kunnen hebben op hun nazaten. En hoe dit van generatie op generatie wordt doorgegeven.

 

Over de film

Stemmen van naoorlogse generaties geeft aan de hand van interviews met bekende literaire schrijvers van de tweede generatie een openhartige inkijk en terugblik op hùn verleden. Zij groeiden op met (groot)ouders met onverwerkte trauma’s. Vier personen van de derde generatie laten de doorwerking van hùn familie-geschiedenis voelen die een dagelijkse inspiratiebron is voor hun werk. Zij willen de vaak onbewuste patronen doorbreken. Drie van hen geven op een kunstzinnige wijze een nieuwe taal aan dit belaste verleden.

Over de productie

De makers Armando Ello en Simone Berger interviewden Adriaan van Dis, Dido Michielsen, Marion Bloem, Reggie Baay en Sylvia Pessireron. En Robin, Block, Cheroney Pelupessy, Esmay Usmany en Inez Schelfhout. Allen met Indische en/of Molukse roots. Zij werkten samen met Gigi van Grevenbroek die een 2D-animatie maakte om de invloed van angst en stress op lichaam en brein op een toegankelijke wijze uit te beelden. De aanvullende gesprekken met diverse traumaspecialisten geven meer inzicht en werken verhelderd. Burgemeester Marcouch uit Arnhem, die jaarlijks de diverse Indische herdenkingen op Landgoed Bronbeek bijwoont, benadrukt de bijzondere herdenkingscultuur in Nederland en het belang van blijven herdenken. De documentaire is tot stand gekomen in het kader van het themajaar 2023 ‘Leven met oorlog’ vanuit Platform WO2 en een open call vanuit het Vfonds.

 

Foto-expositie en educatie

Onderdeel van dit project ‘ Leven met oorlog. Van Overleven naar Leven’ is een rondreizende foto-expositie met fotoportretten en teksten van de geïnterviewde personen. Aangevuld met portretten en teksten uit hun eerdere publicatie en jubileumuitgave 75 jaar Vrijheid De lange reis van de Poesaka. Indische tastbare herinneringen. Voor het VO ontwikkelden de makers online lesmateriaal met korte filmfragmenten en lesbrieven.